de beste zorg voor uw dieren


Home - Diensten - Vaccinaties - Vaccinatie van de hond

Vaccinatie van de hond

Pasgeboren pups krijgen tijdens de eerste weken van hun leven afweerstoffen tegen besmettelijke ziektes via de moedermelk. Dit geeft hen een voorlopige bescherming.
Wanneer de pups gespeend worden en geen moedermelk meer drinken, dalen de concentratie aan antistoffen echter snel, waardoor de pup opnieuw vatbaar wordt voor deze ziektes. Nu zijn ze echter oud genoeg om zelf weerstand op te bouwen.
Door te vaccineren stimuleren we het afweersysteem, waardoor ze in de toekomst goed beschermd zijn tegen deze besmettelijke, vaak dodelijke ziektes. Dankzij accurate vaccinatieschema’s zijn een aantal gevaarlijke ziektes al heel sterk teruggedrongen in België.
Een pup heeft 3 basisvaccinaties nodig.
De eerste vaccinatie is de puppyenting (tegen hondenziekte en kattenziekte) die hij krijgt rond een leeftijd van 6 weken bij de fokker.
De volgende maanden heeft de pup nog 2 herhalingsvaccinaties om de nodige weerstand op te bouwen.
Bij de aankoop van een nieuwe pup, kan u het best even langs gaan bij de dierenarts voor een algemeen nazicht, en dan kan een gepast vaccinatieschema opgesteld worden.
Na deze basisvaccinaties krijgt de hond een jaarlijkse herinenting.
Hiervoor ontvangt u van ons een herinnerings-email of een herinneringskaartje in de brievenbus zodat u dit zelf niet allemaal hoeft te onthouden!
Tijdens dit jaarlijkse bezoek wordt de hond ook volledig van snuit tot staart onderzocht en worden zijn hart, ademhaling, huid, ogen, oren en poten goed gecontroleerd. Zo kunnen we beter voorkomen dan genezen!
Tegen de volgende ziektes kunnen honden gevaccineeerd worden:



jaarlijkse vaccinatie


Hondenziekte (= ziekte van Carré)
Zeer besmettelijke ziekte die braken en diarree veroorzaakt, en in ernstige gevallen ook zenuwstoornissen, longontstekingen en huidproblemen.

Kattenziekte (= Parvovirose)
Dit zeer resistente virus tast de darmen aan met erg waterige, stinkende, vaak bloederige diarree en koorts. Vooral pups zijn gevoelig, met vaak een dodelijke afloop tot gevolg.

Rattenziekte (= Leptospirose, ziekte van Weil)
Deze bacteriële infectie is ook gevaarlijk voor de mens! Besmetting gebeurt via urine, besmet water en ratten. Er treedt een ernstige ziekte op met hoge koorts, aantasting van de nieren en vaak ook de lever, waarbij geelzucht optreedt.

Leverziekte (= infectieuze Hepatitis)
Bij besmetting met dit virus treedt plotse ziekte op met oogontsteking, koorts, braken en inwendige bloedingen en leveronsteking. Acute sterfte komt voor, vooral bij pups.

Kennelhoest (= Kennel Cough)
Deze ziekte is een combinatie van bacteriën en virussen en is zeer besmettelijk, en wordt vooral verspreid waar veel honden samen komen (kennels, hondenscholen,…) Er treden griepachtige symptomen op met een lang aanhoudende droge hoest door ontsteking van de luchtpijp. Ook de longen kunnen betrokken geraken. Vaccinatie biedt geen totale bescherming maar de symptomen zijn veel minder bij infectie.



Driejaarlijkse vaccinatie



Hondsdolheid (= Razernij, Rabies)
Deze aandoening is steeds fataal voor de hond, en ook een gevaal voor de mens!
De ziekte wordt door een beet van een besmet dier (hond, kat, vleermuis, vos,…) via het speeksel overgedragen. De hersenen worden aangetast en gedragsveranderingen treden op.
Vaccinatie is verplicht voor alle dieren die ten zuiden van Samber en Maas of naar het buitenland gaan.
Ze moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden.