de beste zorg voor uw dieren


Home - Ectoparasieten

Ectoparasieten

   

VLOOIEN


Ze zijn amper 2mm groot maar deze kleine parasieten zijn de nachtmerrie van elke eigenaar! Ze worden buitenshuis opgepikt en, door hun grote springvermogen, verspreiden ze zich heel makkelijk en snel over uw andere huisdieren en in uw woning. In verhouding tot hun lichaamsgrootte zijn het één van de beste springers uit het dierenrijk.

De levenscyclus


De volwassen vlooien die zich op het dier bevinden, planten zich voort. Dit is echter slechts 10% van de volledige vlooienpopulatie. De andere 90% (eitjes, larven en poppen) zijn aanwezig in de onmiddellijke omgeving van uw dier.



De volwassen vrouwtjesvlo neemt een bloedmaaltijd bij haar gastheer, waarna ze eitjes legt die in de omgeving van het dier vallen. Uit zo’n eitje komt een larve, die zich schuilhoudt in kieren, naden en in tapijten. De larve voedt zich met huidschilfers of uitwerpselen van volwassen vlooien. De uitgegroeide larve ontwikkelt zich tot een pop in een cocon, die resistent is ongunstige omgevingssituaties en insecticiden. De pop ontpopt zich dan tot de volwassen vlo, wanneer de omstandigheden ideaal zijn, onder invloed van trillingen en warmte, bijvoorbeeld een voorbijkomende gastheer. Het popstadium kan echter weken tot een jaar duren vooraleer de volwassen vlo tevoorschijn komt!
In de zomermaanden kan 1 vlo op één maand tijd enkele honderden volwassen vlooien en een groot aantal larven en poppen produceren. Maar ook onze goed verwarmde huizen zijn in de winter een ideale vlooienbroedplaats!

Vlooienbestrijding


Een goede vlooienbestrijding richt zich tot alle vlooienstadia. Aangezien 90% van de vlooienpopulatie niet op het dier maar in de omgeving voorkomt, is het zinloos van enkel uw huisdier te behandelen. Het is essentieel om ook de omgeving met zorg aan te pakken.
  • Behandel uw huisdier

Om uw huisdier tegen vlooien te beschermen, bestaan er verschillende mogelijkheden.
Behandeling met producten die enkel de volwassen vlo afdoden, de zogenaamde adulticiden, zullen niet verhinderen dat immature stadia zich in de omgeving verder ontwikkelen. Er treedt een permanente herbesmetting op van zodra het product zijn werking verliest.
Insectengroeiremmers gaan ook de groei van de immature vlooienstadia tegen en kunnen zo de vlooiencyclus doorbreken.
Gebruik enkel kwaliteitsproducten voor vlooienbestrijding en raadpleeg uw dierenarts over de aanpak die het beste past bij uw situatie.
Er zijn producten die op de huid aangebracht worden zoals shampoos, vlooienbanden of druppeltjes, maar er bestaan ook tabletten die oraal worden toegediend.
  • Behandel uw omgeving

Hierbij is stofzuigen de belangrijkste handeling. De grootste aandachtsplekken zijn tapijten, dekens, favoriete ligplaatsen,… maar vergeet ook autozetels of kofferruimte niet! Volwassen vlooien, eitjes, larven en poppen worden opgezogen. Door de trillingen zullen de poppen openbreken en volwassen vlooien zullen zich verder ontwikkelen in de stofzuigerzak. Ledig of vernietig deze zak dan ook regelmatig.

Vlooienpreventie


Aangezien vlooien voor veel ongemak bij dier én mens zorgen, en gezien de intensieve en omslachtige behandeling van dier en huis, is ook hier de boodschap: beter voorkomen dan genezen! Samen met uw dierenarts kunt u een aangepast preventieschema opstellen.
 

TEKEN


Teken behoren tot de klasse van de spinachtigen. Ze zijn vaak maar de grootte van een speldenkopje, maar als je goed kijkt, merk je 8 pootjes op naast het kleine kopje.
Ook teken zijn bloedzuigende parasieten. Ze kunnen zowel huisdieren als de mens bijten.

Cyclus


Teken ontwikkelen zich meestal niet binnenshuis maar komen voor in gras, struiken en bossen. Wanneer een dier of mens voorbij komt, kruipt de teek op zijn slachtoffer en zuigt zich vast met zijn monddelen, bij voorkeur op beschutte, minder behaarde plekjes zoals de liezen, oksels en de kop.



De teken vervellen een aantal keer, telkens na een bloedmaaltijd op een andere gastheer, tot ze volwassen zijn. De volwassen wijfjes zullen na hun laatste bloedmaaltijd duizenden eitjes in de omgeving leggen. Uit dit eitje komt opnieuw een larve, die op zoek gaat naar een geschikte gastheer.

Tekenbestrijding


Aangezien teken bij het vasthechten op de huid jeuk en irritatie kunnen veroorzaken, zijn het niet graag geziene lastposten. Maar erger nog dan dit lokale huidletsel, zijn sommige teken dragers van verscheidene bloedparasieten, zoals Babesia, Ricketsia en Ehrlichia, of van bacterie Borrelia die de Ziekte van Lyme veroorzaakt.

Om de overdracht van deze ziektes te voorkomen, moeten de teken zo snel mogelijk van hun gastheer verwijderd worden, liefst binnen de 24uur. Het is dus geen overbodige luxe om uw dieren in het voor- en het najaar dagelijks op teken te controleren!

Het verwijderen van de teek gebeurt het beste met een speciale tekentang, met een draaiende beweging. Door het onjuist verwijderen, kunnen ziekten overgebracht worden en kunnen de achtergebleven monddelen voor een lokale huidreactie zorgen.

Er bestaan verschillende producten in spray-, druppel-, halsband-, of tabletvorm om uw dier te beschermen. Vraag raad aan uw dierenarts om het product te kiezen wat het beste bij uw huisdier past.

Tekenpreventie


Ook worden teken beter voorkomen dan genezen! Zeker als u uw dier regelmatig meeneemt in bossen of hoog gras, of als uw huisdier meegaat naar Zuid-Europese landen, zijn preventieve maatregelen zeker aan te raden. Praat hierover met uw dierenarts.